İsoqar Turkey

iso 22000 belgesi

ISO 22000 Belgesi- TURKAK & UKAS Akreditasyonlu

ISO 22000 nedir?

Gıda Güvenliği Tehlikeleri, gıdalardaki veya gıdanın durumundaki biyolojik, kimyasal veya fiziksel maddelerdir ve olumsuz sağlık etkisine neden olma potansiyeline sahiptir. ISO 22000 bu anlamda gıda güvenliğini kuran, uygulayan, işleten, izleyen, gözden geçiren, sürdüren ve iyileştiren genel yönetim sisteminin parçasıdır. Gıdanın kullanım amacına göre hazırlandığında ve / veya yenildiğinde tüketiciye zarar vermeyeceği prensibi üzerinden çalışır.

Gıda zincirindeki hatalar tehlikeli olabilir ve pahalı davalarla sonuçlanabilir. ISO 22000, gıda güvenlik zincirinde zayıf noktaların olmadığını garantiye alarak güven sağlamayı amaçlar. ISO 22000 gıda üretimi yapan bir organizasyonun Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi için belirlenmiş şartları ortaya koyar.
Ürüne ait gıda güvenlik tehlikelerinin kontrol yeteneğini göstererek müşteri ve gıda güvenliği ile ilgili yasal şartların karşılanmasını sağlar. Gıda güvenliği tehlikelerinin kontrol edilmesi yoluyla müşteri memnuniyetinin yakalanmasını sağlar.

ISOQAR Belgelendirme teknik kadrosuyla ISO 22000 konusunda sertifikasyon hizmeti vermektedir.ISOQAR Belgelendirme bu sertifikasyon denetimlerini UKAS ve TURKAK akreditasyonlu(Müşterinin tercihine bağlı ) olarak gerçekleştirmektedir.

ISO 22000 standardı gıda zincirinde yem üreticilerinden, gıda üreticilerine, taşıma ve depolama yerlerinden, perakende ve gıda hizmet yerlerine, taşeronlara ve gıda proses aletleri, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri, katkı maddeleri ve bileşenlerin üreticileri gibi her türlü organizasyona uygulanabilir.

Gıda maddeleri zaman zaman tüketici sağlığını tehlikeye sokacak faktörleride beraberinde getirmektedir. Tüketicinin sağlığı her türlü lezzetten daha önemli olduğu için üretilen gıdaların tüketici sağlığı açısından güvenli olması gıdaların kalitesini oluşturan en önemli unsurdur. Yani güvenli olmayan gıda kaliteli de değildir. ISO 22000 sistemi müşterinize tam güvenli ürünler sunmanız için en etkili araçtır.

ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi ne işe yarar?  ISO 2200 belgesinin faydaları nelerdir?

  • Gıdanın güvenli olarak sağlanmasına yardımcı olur.
  • Gıda kaynaklı tehlikelerin azalmasını sağlar.
  • Gıda endüstrisinde daha kaliteli ve güvenli işlerin yapılmasını sağlar.
  • Kaynakların optimum kullanımını sağlar.
  • Metotların,yöntemlerin,prosedürlerin dokümante edilmesiyle daha etkin doğrulamalar sağlar.
  • Karlılığı artırır.
  • Potansiyel olarak ekonomik büyümeyi ve gelişmeyi artırır.
  • Gerçek verilere dayalı karar vermeyi sağlar.
  • Yasal şartlara uygunluğu gösterir.
  • Gerekli olan kontrollere odaklanmayı sağlar.
  • Durum tesbitinde artış sağlar.

NOT:Gıda sektöründeki sistem zaafiyetli eksiklikler insanların hastalanmasına, ölümlere,firmanın adının kötüye çıkmasına ve kalitesiz gıda ürünleri üretilmesine neden olabilir.

ISO 22000 Belgelendirme için detaylar ana sayfada Belgelendirme Sürecinde ve Sol alt köşede Uygulama Prensiplerinde detaylı olarak açıklanmıştır.

ISO 9001 ve ISO 22000 arasındaki fark nedir?

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemidir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemidir.

ISO 22000 uygulama alanları nelerdir?

 Hayvan Yetiştirme, Bitki Yetiştirme, Gıda Üretimi, Hayvan Yemi Üretimi, Hazır Yemek Hizmetleri, Dağıtım, Taşıma ve Depolama Hizmetlerinin Sağlanması, Hizmetler, Gıda Paketleme ve Paketleme Materyallerinin Üretimi, Ekipman Üretimi, (Biyo)kimyasalların Üretimi

ISO 22000 belgesi almak zorunlu mu?

ISO 22000 almak zorunlu değildir, ancak büyük ölçüde statü ve güvenilirliğin başarılabileceği dünya çapında bir standarttır. ISO 22000, HACCP yönergelerine dayanmaktadır.

ISO 22000 belgesi nasıl alınır?

ISO 22000 veya FSSC 22000’in şirketiniz için doğru olduğuna karar verdikten sonra, standardın gerekliliklerini karşılamak için gıda güvenliği yönetim sistemi süreçlerini uygulamanız gerekecektir. Bu, kapsamlı bir gıda güvenliği yönetimi sisteminin planlanması, tasarlanması, belgelenmesi ve uygulanması anlamına gelir.

Kuruluşların kendi kuruluşlarında uygulamayı tamamlamaları 1-3 ay veya daha uzun sürebilir. Sistem devreye girdiğinde sertifikasyon için başvurabilirsiniz.

İlgili Linkler

www.gkgm.gov.tr         Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

www.tse.org.tr         Türk Standartları Enstitüsü

www.gidamo.org.tr         Gıda Mühendisleri Odası

www.tarim.gov.tr         Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

www.turkpatent.gov.tr         Türk Patent Enstitüsü

www.tubitak.gov.tr         TÜBİTAK

ISO 22000 İlgili Dökümanlar

Global Sürdürülebilir Turizm Sertifikasyon Formu

GSTC Sertifika